BWO opiniuje projekty planów zagospodarowania przestrzennego

6. Listopada 2020

"WInne obszary priorytetowe dla morskiej energetyki wiatrowej są nötig, Dtak, aby planowane 40 GW mogło zostać zrealizowane do 2040 rokuwyjaśnia Stefan Thimm, dyrektor zarządzający Federalnego Stowarzyszenia Operatorów Farm Wiatrowych Offshore eV (BWO). Chociaż bądź pozytywnie nastawionyże w projekcie planu zagospodarowania przestrzennego określono wystarczające obszary dla realizacji 20 GW morskiej energetyki wiatrowej do 2030 r. Jednak zostań wielki Potencjał unzastosowania: "W szczególności Morze Bałtyckie oferuje duży niewykorzystany potencjał. Niestety ekspansja tam obecnie utknęła w martwym punkcie ”, mówi Thimm.

W ramach konsultacji BWO złożyło wczoraj oświadczenie do Federalnej Agencji Morskiej i Hydrograficznej (BSH) zarówno w sprawie projektu planu przestrzennego, jak i projektu planu zagospodarowania przestrzennego. Krytyczny sei przede wszystkim możliwe konflikty użytkowania - na przykład z ćwiczeniami wojskowymiterytoria czy obawy związane z ochroną przyrody - nie zostałyby rozwiązane w projekcie planu zagospodarowania przestrzennego na korzyść ochrony klimatu, czyli tańszego, bezpieczniejszego i bardziej ekologicznego wytwarzania energii elektrycznej. Dlatego powinien dyskutuje się o większym współudziale priorytetowych obszarów obronności i ochrony przyrody.

„Ochrona przyrody i ochrona klimatu nie mogą się nawzajem spowalniać. Neutralność gazów cieplarnianych możemy osiągnąć do 2050 r. Tylko wtedy, gdy wdrożymy nowo określone cele ekspansji morskiej energetyki wiatrowej ”- wyjaśnia Stefan Thimm. Nie bez powodu budowa systemów wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii została określona jako kwestia bezpieczeństwa publicznego w projekcie EEG21. „Zagadnienia związane z wytwarzaniem energii odnawialnej powinny również zostać uwzględnione w formie zasady w planie zagospodarowania przestrzennego” - powiedział Thimm.

„Również obszary zaproponowane do tej pory dla innych obszarów wytwarzania energii w planie zagospodarowania przestrzennego przechodzić nie zokoło der w Krajowej Strategii Wodorowej podświetlony Rola morskiej energetyki wiatrowej aby być uczciwym ”- wyjaśnia dalej Thimm. „Ogłoszone Zdolności do 5 GW z lądowej i morskiej energii wiatrowej do produkcji zieleni wodór wymagać dużo i tanion Moc wiatruW tym celu musisz zwłaszcza na morzu odpowiednio dużye dodatkowe powierzchnie zostać wydalonym ".

Aby spełnić kryterium zrównoważonego rozwoju Energia wiatrowa na morzu na Morzu Północnym i Bałtyku oraz tworząc dodatkowe obszary na morzu terytorialnym branża już we wstępnych konsultacjach planu zagospodarowania przestrzennego zaproponowała wprowadzenie regulacji dotyczących morza terytorialnego.

Wielu aktorów chce wykorzystać morze. (Źródło: Stanowisko Federalnego Urzędu Morskiego i Hydrograficznego w sprawie projektu planu zagospodarowania przestrzennego niemieckiej AWZ na Morzu Północnym i Bałtyckim)

Wyposażenie:

Osoba kontaktowa: