WindSeeG: Dyrektor zarządzający BWO, Stefan Thimm, komentuje oświadczenie rządu federalnego w sprawie opinii Rady Federalnej

3. Września 2020

„Nie jest prawdą, że wprowadzenie drugiego elementu oferty w dłuższej perspektywie odciąży odbiorców energii elektrycznej. Wręcz przeciwnie, kilka niezależnych badań pokazuje, że kontrakty różnicowe są w tym przypadku zdecydowanie lepszym wyborem i zmniejszyłyby koszty produkcji energii elektrycznej o około 30 procent w porównaniu z drugim elementem oferty. Ponadto producenci, znaczna część przemysłu i banki finansujące, a także politycy popierają popyt na kontrakty różnicowe. Jest dla mnie po prostu niezrozumiałe, że rząd federalny nadal trzyma się wyraźnie mniej korzystnego modelu. ”(Stefan Thimm, dyrektor zarządzający BWO)

Przed przesłuchaniem biegłym w sprawie nowelizacji WindSeeG zaplanowanym na 09 września BWO ma Kampania na Twitterze #procfd zaczęło się. Różni interesariusze opowiadają się za wprowadzeniem umów różnicowych dla projektów morskich farm wiatrowych w Niemczech.

Osoba kontaktowa:

Lena Dettmer